blogs, om verder te lezen

wat is innovatie?

updated 2015-02-26

Innovatie = fundamenteel onderzoek + toegepast onderzoek + ontwikkeling (en dan ook nog succesvolle verkoop, natuurlijk).

fundamenteel onderzoek

Fundamenteel onderzoek heeft geen specifieke toepassing als doel. Het is onderzoek om de wetenschap, onze kennis, te vergroten.

Fundamenteel onderzoek duurt het langst, soms tientallen jaren; en is het meest onvoorspelbaar.
Soms levert het ook niets op. Of het levert het bewijs dat het niets is, wat op zich wel weer iets is.

Dit onderzoek wordt meestal aan universiteiten gedaan, met overheidsgeld. Alleen sommige heel grote bedrijven doen eigen fundamenteel onderzoek.

toegepast onderzoek

Toegepast onderzoek is gericht op de praktijk. Dit bouwt voort op de wetenschap als beschreven vanuit het fundamenteel onderzoek.
Toegepast onderzoek wordt vaak gedaan door universiteiten in samenwerking met bedrijven. Looptijd van toegepast onderzoek is 5 tot 15 jaar.

Tijdens het onderzoek worden vaak demo-opstellingen gebouwd, maar bijna nooit prototypes.
Met een demo-opstelling kan de onderzoeker de opdrachtgevers overtuigen van ons gelijk. Maar echt compleet werken, zoals een prototype, doet het dan nog niet.

Een voorbeeld van toegepast onderzoek: in mijn eigen tijd doe ik al jaren onderzoek naar zonnestraling modellen. Niet alleen intensiteit bij heldere hemel, maar ook kleurverdeling en richting bij zowel heldere als bewolkte hemel.
Deze modellen zijn belangrijk voor het optimaliseren van gewasgroei (NIR en PAR verdeling, intensiteit), bij klimaatregeling (intensiteit en richting), en bij het verhandelen van de verwachte energie opbrengst van zonnepanelen (intensiteit, richting).
intensiteit van rood, groen en blauw aan de hemel; en de energetische som.
(klik voor groot beeld)
straling bij een bewolkte en bij een heldere dag in januari, en het deel PAR (fotosynthese) en het deel NIR (lengtegroei) daarin. Duidelijk te zien is dat de verhouding PAR / NIR op de bewolkte dag anders is dan op de heldere dag.
(klik voor groot beeld)

ontwikkeling

Ontwikkeling is de laatste stap. Als het toegepaste onderzoek aangetoond heeft dat een bepaald produkt in principe gemaakt kan worden, moet het nog wel ontwikkeld worden. Dit houdt in: een aantrekkelijk produkt maken, voor een acceptabele prijs.
En als dat allemaal gedaan is: verkopen maar!

Ontwikkeling wordt bijna altijd door bedrijven gedaan. Het kan heel snel: enkele maanden. Maar meestal staan er toch wel een paar praktische leeuwen en beren in de weg, en duurt ontwikkeling van een produkt 1 tot 3 jaar.

Belangrijke stappen in ontwikkeling zijn:
  • marktonderzoek
  • haalbaarheidsstudies
  • afbakenen van de produktkenmerken
  • steeds nauwkeuriger beschrijven van de functie(s) en uiterlijkheden van een produkt: de specificaties.
  • Daarna volgt het het uitwerken: de implementatie.
  • Last but not least: het testen van het produkt, oftewel: voldoet het aan alle beschreven eisen.

En: voldoet het aan de oorspronkelijke wensen, natuurlijk.

mijn zonnestraling

under revision
status